Site » Biografie Ștefan Procopiu (1890-1972)
 

Fizician. Profesor la Universitatea din Iasi (din 1925). Membru al Academiei R.P.R. Descoperitorul magnetonului teoretic "Bohr-Procopiu", descoperitorul fenomenului Procopiu in optica (1921) si al efectului Procopiu in magnetism (1929). Intemeietorul scolii de magnetism din Iasi.

Printre fizicienii care s-au ridicat din scoala creata la Iasi de Dragomir Hurmuzescu, unul dintre cei mai remarcabili a fost, fara indoiala, savantul Stefan Procopiu, colaboratorul si continuatorul sau cel mai apropiat, care, la randul lui, a organizat o noua etapa a acestei scoli. Cunoscut publicul larg prin lucrarile si descoperirile sale, acad. Stefan Procopiu a fost un creator de valoare larg apreciata in cercurile stiintifice de pretutindeni. Intre 1908 si 1912, a urmat studiile universitare la Iasi, luandu-si licenta in fizica. La 22 de ani, ca asistent al prof. Dragomir Hurmuzescu, pe care-l umreaza de la Bucuresti (1913-1919), Stefan Procopiu face dovada unor exceptionale aptitudini de cercetator publicand lucrarea "Sur les elements d'energie". Plecand de la teoria cuantelor a lui Max Planck, calculeaza valoarea magnetonului teoretic cunoscut astazi sub denumirea magneton Bohr-Procopiu. Aceasta valoroasa lucrare ii aduce consacrarea si-l aseaza alaturi de savanti cu renume mondial. Pentru desavarsirea formatiei tanarului fizician dotat cu aptitudini deosebite didactice si stiintifice, in 1919 i se acorda o bursa de studii la Paris, unde in 1924 obtine titlul de doctor in fizica, cu teza "Asupra birefringentei electrice si magnetice a suspensiunilor". O intensa munca de laborator l-a condus in 1921 la descoperirea fenomenului de depolarizare a luminii de catre suspensii si coloizi, denumit fenomenul Procopiu.

Intors in tara, in 1925, este numit profesor la catedra de gravitate, caldura si elasticitate, a Universitatii din Iasi. Aici talentatul profesor si cercetator neobosit va lucra neintrerupt, ca sef al catedrei de elasticitate, pana in anul 1962. In peste 5 decenii de activitate didactica, Stefan Procopiu s-a afirmat ca un stralucit profesor, care a inchinat scolii toate resursele sale intelectuale si morale. Creator al unor mari valori stiintifice, Stefan Procopiu s-a impus prin tinuta profesionala, exemplu personal, spirit critic si exigenta, inalta atitudine civica si patriotism. In laboratorul din Iasi a continuat aceeasi pasionata cercatare descoperind un nou fenomen (1930), numit mai tarziu efect Procopiu. Marele om de stiinta a fost dublat de profesorul cu un deosebit simt al datoriei, inzestrat cu un ales talent pedagogic si didactic, ocupand locul intre cei mai de seama profesori ai Universitatii iesene. S-au impus, prin vigoare, claritate si spirit de sinteza cursurile sale tiparite Introducere in electricitate si magnetism (2 vol., 1942) si Termodinamica (1948). Stefan Procopiu a fost primul director al sectiei de electronica, primul decan al Facultatii de Electrotehnica a Politehnicii Gheorghe Asachi din Iasi si decan al Facultatii de Stiinte din Iasi.

Opera sa stiintifica este vasta si variata, reprezentand o contributie remarcabila la imbogatirea patrimoniului stiintelor fizice. Timp de mai bine de o jumatate de secol, Stefan Procopiu a eleborat si publicat peste 160 de lucrari care trateaza in deosebi probleme de electricitate, de magnetism, de optica, caldura. In afara de cele trei remarcabile realizari magnetonul Bohr-Procopiu, fenomenul Procopiu si efect Procopiu, savantul a contribuit la intocmirea hartilor magnetice ale Romaniei, pentru perioada 1895-1954, harti care au permis descoperirea unei anomalii magnetice in Moldova, pe linia Iasi-Botosani. Valorea exceptionala a operei sale stiintifice e recunoascuta azi pe scara mondiala. Fara a incerca sa epuizam multipla personalitate a lui Stefan Procopiu, vom mai mentiona ca in afara de activitatea stiintifica si didactica, a activat ca membru in comitetul de directie al Teatrului National din Iasi, si ca a fost colaborator al revistelor Viata romaneasca si Insemnari iesene. Intelectual distins si rafinat om de cultura, personalitate marcanta si convins patriot, savant de faima mondiala, Stefan Procopiu a fost ales in anul 1955 membru al Academiei. Savantul iesean a fost desemnat de doua ori in comisia pentru recomandari la premiul Nobel, ceea ce e desigur o recunoastere a prestigiului sau mondial. Pentru meritele sale deosebite in domeniul invatamantului si stiintei i s-a acordat titlul de Om de stiinta emerit si a fost declarat Doctor honoris causa al Intitutului Politehnic Gheorghe Asachi din Iasi.

15 septembrie 2016
Nivel Siguranta
Ne pare rau, aceasta platforma nu este optimizata pentru nicio versiune de Internet Explorer !
Va rugam sa accesati acest forum cu alt browser !

Google Chrome Mozilla Firefox Opera
* Pentru aceste browsere garantam functionarea corespunzatoare a platformei !

Daca doriti sa folositi in continuarea Internet Explorer, puteti accesa vechiul website al liceului.
Acesta metoda nu va ofera accesul la forum.

Vechiul website