Site » Proiectul ”Eroi ai dezvoltării durabile”
 

Proiectul ”Eroi ai dezvoltării durabile”

La începutul anului școlar 2024-2025, Liceul Ștefan Procopiu a lansat proiectul ”Eroi ai dezvoltării durabile”, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.  Proiectul a fost implementat de Liceul ”Ștefan Procopiu” în perioada 02.09.2024-22.11.2024 având ca obiectiv central creșterea gradului de conștientizare a elevilor în problemele de sustenabilitate și protecția mediului.

În cadrul proiectului ”Eroi ai dezvoltării durabile”, 30 de elevi cazați în căminele Liceului „Ștefan Procopiu”  Vaslui au participat la 5 activități în care au citit și analizat povești inspiraționale despre oameni care au reușit să aducă o schimbare semnificativă în lupta pentru protecția mediului. Aceste povești scurte nu doar că i-au  inspirat pe elevi, dar le-au oferit  și o bază de discuții pe teme esențiale precum schimbările climatice și impactul acestora, reducerea amprentei de carbon prin comportamente sustenabile, sustenabilitatea în modă, rolul și importanța pădurilor.

Prima poveste dezbătută în cadrul proiectului a fost cea a Gretei Thunberg, tânăra activă pe scena globală care a devenit un simbol al luptei pentru protecția climei. Activitatea intitulată ”Povestea Gretei Thunberg. Redați-ne viitorul!” le-a permis elevilor să descopere motivația și curajul din spatele acțiunilor ei. Pe lângă povestea ei, elevii au explorat cauzele și consecințele schimbărilor climatice și au dezbătut aspecte precum  justificarea absenței de la școală pentru a participa la grevele pentru climă, renunțarea la călătoriile cu avionul pentru a reduce impactul asupra mediului și rolul tinerilor în activismul climatic.

”Povestea lui Leonardo DiCaprio: Voi salva acel paradis!” a scos la lumină implicarea actorului în protecția mediului înconjurător. Elevii au descoperit cum celebritățile pot folosi influența și resursele lor pentru a aduce schimbări pozitive, iar discuțiile au vizat dileme legate de rolul acestora în activismul ecologic și efectul documentarelor de mediu asupra opiniei publice. Această activitate a inclus și o sesiune de informare despre comportamentele sustenabile aplicabile în viața de zi cu zi pentru reducerea amprentei de carbon precum și dezbateri referitoare la câteva dileme legate de etica modei și de responsabilitatea consumatorilor.  

Prin ”Povestea lui Tiziano Guardini. Moda sustenabilă – un pas spre un viitor durabil”, elevii au intrat în lumea acestui designer Italian cunoscut pentru abordarea sa inovatoare care îmbină creativitatea cu respectul pentru mediu și natură și au descoperit ce înseamnă moda sustenabilă și principiile care o definesc, diferențele dintre fast fashion și slow fashion, comportamentele sustenabile în modă. Elevii au fost provocați să reflecteze asupra propriilor alegeri de consum și au înțeles cum pot adopta principii de sustenabilitate în viața de zi cu zi, cum ar fi întreținerea corectă a hainelor, refolosirea și reciclarea hainelor, alegerea materialelor naturale sau reciclate și evitarea achizițiilor impulsive.

Activitatea ”Povestea lui Jadav Payeng. O poveste din inima pădurii” le-a oferit elevilor oportunitatea de a descoperi informații despre un om obișnuit care, prin perseverență și iubire față de natură, a transformat o zonă pustie într-o pădure bogată, plantând copaci timp de mai mulți ani. Sesiunea informativă dedicată rolului pădurilor a completat povestea lui Jadav, iar elevii au reflectat asupra importanței acțiunilor individuale. La finalul activității, elevii au fost provocați să reflecteze  asupra lecțiilor de viață desprinse din povestea lui Jadav Payeng. Perseverența și răbdarea sunt esențiale pentru a aduce schimbări pozitive. Elevii au înțeles încă o dată că acțiunile individuale și colective au un impact major asupra mediului, și că fiecare dintre noi poartă o responsabilitate față de protejarea acestuia.

Ultima activitate a fost dedicată activistei Wangari Maathai. Sub titlul ”Nu poți stăvili cursul unui râu!”, elevii au descoperit povestea unei femei curajoase care a militat pentru protecția pădurilor din Kenya și dreptatea socială, susținând comunitatea și educația. Inspirându-se din acțiunile sale, elevii au reflectat  asupra unor întrebări precum: Este just ca un cetățean să fie arestat pentru că se opune unui proiect guvernamental distructiv pentru natură?, Protejarea mediului este mai importantă decât dezvoltarea economică?, Ar trebui femeile să fie în fruntea acestor mișcări ecologiste?. Activitatea a inclus și o sesiune informativă despre principalele amenințări la adresa pădurilor: despăduririle masive, efectele asupra climei și nevoia urgentă de protecție și regenerare.

Astfel, îmbinând lectura poveștilor, dezbateri și sesiuni informative, activitățile din cadrul proiectului le-au oferit elevilor oportunitatea de a înțelege ce înseamnă dezvoltarea durabilă și cât de important este rolul fiecăruia dintre noi în protejarea planetei. De la curajul Gretei Thunberg și a lui Wangari Maathai, la pasiunea lui Tiziano Guardini pentru modă sustenabilă, determinarea lui Jadav Payeng de a regenera natura și implicarea lui Leonardo DiCaprio în promovarea conștientizării ecologice, elevii au descoperit că eroii dezvoltării durabile sunt oameni care au adus schimbări semnificative prin perseverență, inovație și dedicare.

Feedback-ul primit de la elevi subliniază impactul pozitiv pe care acest proiect l-a avut asupra lor. Mulți dintre ei au apreciat faptul că au descoperit lucruri noi despre comportamente sustenabile care pot contribui la reducerea ampretei personale de carbon, devenind mai conștienți de importanța reciclării, economisirii energiei și protejării resurselor naturale. De asemenea, elevii au subliniat comunicarea și colaborarea din timpul activităților și faptul că a fost oportunitate de a lega noi prietenii. Cei mai mulți dintre elevi se simt motivați să aplice în viața de zi cu zi comportamentele sustenabile despre care au discutat.

Activitățile din cadrul proiectului ”Eroi ai dezvoltării durabile” au fost structurate în jurul unui motto-ului „fiecare furtună începe cu o singură picătură”. Elevii au învățat că schimbările mari pornesc de la gesturi mici și că fiecare contribuție individuală este esențială. Următorul pas? Să aplicăm în viața de zi cu zi a comportamentelor sustenabile despre care am învățat în activitățile proiectului!

 

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, social, mediu, sănătate, cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 de euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor publice de învățământ preuniversitar și grupurilor informale/de inițiativă.

2024
Plan școlarizare 2024-2025 Clasa a 9-a

Acreditare ERASMUS

Visitors

Ne pare rau, aceasta platforma nu este optimizata pentru nicio versiune de Internet Explorer !
Va rugam sa accesati acest forum cu alt browser !

Google Chrome Mozilla Firefox Opera
* Pentru aceste browsere garantam functionarea corespunzatoare a platformei !

Daca doriti sa folositi in continuarea Internet Explorer, puteti accesa vechiul website al liceului.
Acesta metoda nu va ofera accesul la forum.

Vechiul website