Site » Proiect "Remediu pentru mediu"
 

Proiectul ”Remediu pentru mediu”

Motto: „Cea mai mare amenințare pentru planeta noastră este credința că altcineva o va salva”. (Robert Swan, activist de mediu)

În perioada 01.04.2023-20.06.2023, Liceul  „Ștefan Procopiu” Vaslui  a desfășurat  proiectul „Remediu pentru mediu” finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

De ce am implementat acest proiect? Implementarea colectarii  selective a deșeurilor este deficitară în liceul nostru. Elevii nu sunt informați suficient în legătură cu colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor sau nu acordă suficientă importanță acestui aspect și nu colectează selectiv deșeurile nici în clasă, nici acasă. În acest context,  este necesară creșterea gradului de informare și conștientizare a elevilor în legătură cu aceste aspecte.  Elevii trebuie să dețină  informații despre colectarea selectivă a deșeurilor, reutilizare și reciclare și, pe termen lung, trebuie să îmbunătățim capacitatea liceului de a colecta selectiv deșeurile.

Prin intermediul acestui proiect, am dorit să contribuim la creșterea acțiunilor de informare și conștientizare, să formăm la elevii noștri comportamente sustenabile care să-i apropie de principiile economiei circulare, să dezvoltăm, în rândul profesorilor, competențe care să contribuie la formarea unor atitudini responsabile față de mediul înconjurător în rândul elevilor noștri.

În perioada aprilie-mai 2023, în cadrul proiectului „Remediu pentru mediu”, au fost organizate 36 de activități de informare și conștientizare cu titlul „Introducere în economia circulară” la care au participat peste 400 de elevi. În cadrul discuțiilor, au fost abordate aspecte precum: economia liniară versus economia circulară, Earth Overshoot Day – Ziua în care Pământul a rămas fără resurse, viața deșeurilor în natură, principiile economiei circulare, colectarea selectivă a deșeurilor și reciclarea acestora, dar și sustenabilitate și dezvoltare durabilă.

Informațiile prezentate au fost consolidate prin exerciții, jocuri, quiz-uri online (realizate pe platformele Wordwall, Kahoot și Quizizz), dar și prin activități de grup. Unul dintre exercițiile propuse a fost „Comportamente sustenabile care ne apropie de conceptul de economie circulară”, prilej cu care elevii au discutat despre 20 de comportamente sustenabile, menționând obiceiurile sustenabile pe care deja le aplică, acțiuni pe care sunt dispuși să le aplice de acum înainte, precum și acțiuni pe care nu sunt dispuși să le aplice, argumentând și răspunsul lor.

Pentru a-i determina pe elevii noștri să conștientizeze faptul că obiectele în stare bună, dar care nu mai sunt utilizate pot reprezenta un bun util pentru o altă persoană, la Liceul ”Ștefan Procopiu”, a fost organizat, în data de 8 iunie 2023, un târg de economie circulară. Peste 120 de elevi au trecut pe la târg și au făcut schimb de diverse obiecte (cărți, jucării, îmbrăcăminte etc.). Prin astfel de activități, elevii conștientizează că produsele trebuie folosite cât mai mult timp posibil (prin reparații, troc, reciclare), și își dezvoltă comportamente sustenabile și treptat se poate dezvolta o generație pentru care astfel de obiceiuri sunt o normalitate.

Datorită activităților desfășurate în cadrul proiectului ”Remediu pentru mediu”, elevii noștri au înțeles că economia circulară este un model care se bazează pe principiile de reducere a consumului, pe reducerea deșeurilor și reutilizarea produselor deja existente.  Prin economia circulară, se extinde ciclul de viață al obiectelor, fiind oferite soluții de reparare și reutilizarea obiectelor, un ultim pas fiind reciclarea pentru recuperarea materiei prime care va fi refolosită.

„Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, social, mediu, sănătate, cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 de euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor publice de învățământ preuniversitar și grupurilor informale/de inițiativă.”

Album cu imagini de la activitățile organizate
https://photos.app.goo.gl/wTcQ27qgVLLu6Dxw8

Comportamente sustenabile care ne apropie de economia circulară
https://photos.app.goo.gl/cwdvYdMzgWYAnXVw5

Jocuri și quiz-uri online
https://view.genial.ly/645ce1abf62c210012b56e47/interactive-content-introducere-in-economia-circulara

2023
Plan școlarizare 2024-2025 Clasa a 9-a

Visitors

Ne pare rau, aceasta platforma nu este optimizata pentru nicio versiune de Internet Explorer !
Va rugam sa accesati acest forum cu alt browser !

Google Chrome Mozilla Firefox Opera
* Pentru aceste browsere garantam functionarea corespunzatoare a platformei !

Daca doriti sa folositi in continuarea Internet Explorer, puteti accesa vechiul website al liceului.
Acesta metoda nu va ofera accesul la forum.

Vechiul website