Cu prilejul activităților din Săptămâna Verde, elevii de la clasele a XI-a C și a XI-a D, au participat la mai multe activități desfășurate sub egida proiectului de mobilități ERASMUS+ în domeniul educație școlară (2024-1-RO01-KA121-SCH-000211475) pe care Liceul „Ștefan Procopiu” îl implementează în perioada 01.06.2024-31.08.2025.
Fă-ți vocea auzită! Comportamente sustenabile pentru liderii de mediu!
Ce se întâmplă când pui în aceeași sală elevi din a XI-a C și a XI-a D, un format de dezbatere World Schools și niște moțiuni ”verzi”? O super dezbatere cu un strop de competiție! Patru echipe, 12 vorbitori din echipa ERASMUS+ și o misiune clară: să-și facă vocea auzită și să apere cu argumente beton viitorul verde al planetei. Moțiunile care au stârnit controverse:
În final, toți participanții au înțeles că liderii de mâine trebuie să fie nu doar buni oratori, ci și exemple de comportament sustenabil.
Detectivi ai sustenabilității urbane
Cu prilejul acestei activități, Parcul Copou din Vaslui a devenit o „sală de clasă” în aer liber unde elevii de la clasele a XI-a C și a XI-a D și‑au pus la treabă ochii de detectiv. Elevii, organizați în zece echipe, au acceptat provocarea de a evalua spațiul verde după rigorile programului Green Flag Award lansat în 1997 în Regatul Unit ca răspuns la degradarea spațiilor verzi (ulterior, programul a fost extins și către alte spații). Din 2008, inițiativa a fost adoptată și în alte țări.
Cum a decurs misiunea? Fiecare echipă a primit o fișă de evaluare cu 8 secțiuni și 27 de criterii adaptată după criteriile programului Green Flag Award și a avut la dispoziție timp suficient pentru a parcurge aleile parcului, pentru a analiza, a dezbate criteriile și a stabili punctajele la fiecare criteriu, pentru a fotografia dovezi, pentru a nota plusurile și minusurile acestui colț de natură urbană. Elevii au analizat aspecte referitoare la accesibilitate, siguranță, curățenie, managementul mediului, biodiversitate, peisaj și patrimoniu, implicarea comunității, marketing și comunicare. Media punctajelor acordate de cele 10 grupe a fost de 223 din maximul de 270 puncte.
Elevii au apreciat Parcul Copou pentru curățenia impecabilă și atmosfera sa liniștită, declarându‑l unul dintre cele mai frumoase parcuri din România. În același timp, au subliniat că și‑ar dori un spațiu mai bine dotat pentru activități dedicate tinerilor și mai multe evenimente organizate special pentru ei, astfel încât parcul să devină un adevărat hub al inițiativelor de educație și relaxare în aer liber.
Două activități, două perspective - aceeași misiune. În parc, elevii au fost ochii critici care măsoară; în sală, au devenit vocile care propun schimbarea. Iar proiectele desfășurate sub umbrela Acreditării ERASMUS le oferă elevilor un context favorabil pentru a învăța, investiga, argumenta și acționa pentru un viitor sustenabil!
ERASMUS+ - Experiența care ”Schimbă vieți, deschide minți!”