Site » Zilele Școlii, 17-19 ianuarie 2023
 

Patronul liceului nostru, Ștefan Procopiu, s-a născut la 19 ianuarie 1890. Din acest motiv, în fiecare an, în preajma acestei zile, organizăm Zilele Școlii, 3 zile care ne permit să ieșim puțin din rutina vieții școlare și să desfășurăm activități atractive. Și în acest an,  datorită implicării unor profesori activi și  inimoși am reușit să implicăm foarte mulți elevi în activități diverse.  În acest an, liceul nostru a marcat 51 de ani de la înființare.

Ca în fiecare an, multe dintre activitățile organizate l-au avut în prim plan pe patronul școlii noastre, Ștefan Procopiu. Profesorii de fizică au organizat tradiționalul concurs ”Viața și activitatea academicianului Ștefan Procopiu” adresat elevilor din clasa a IX-a iar la multe clase au fost prezentate diverse aspecte din viața și activitatea lui Ștefan Procopiu, s-au vizionat filme, au fost organizate concursuri prin utilizarea instrumentelor digitale.

Profesorii de la Catedra de informatică a Liceului Ștefan Procopiu au organizat un concurs cu tema ”Academicianul Ștefan Procopiu” elevii realizând prezentări PowerPoint, afișe, site-uri web, clipuri video. Prin activitatea ”Magii și științe în laboratorul de chimie”, profesorii de chimie i-au invitat pe elevi în laborator pentru a susține prezentări PP despre viața și activitatea științifică a savantului Ștefan Procopiu și au efectuat experimente de laborator.

 Profesorii de la catedra de matematică au organizat a opta ediție a Concursului de Matematică Aplicată – Zilele Liceului Ștefan Procopiu. Subiectele conțin atât probleme de matematică clasică dar și probleme de matematică aplicată. La ediția 2023 au participat 40 de elevi din clasele IX-X, au fost obținute rezultate bune motiv pentru care profesorii de matematică vor organiza concursul și în anii viitori, devenind astfel parte din cultura organizațională a liceului. De la catedra de matematică, d-na Isabela Mititelu a organizat activitatea ”Tehnici de calcul rapid” și a organizat cu elevii de la clasa a X-a A o vizită de studiu la Iași la Muzeul Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu”, Muzeul Unirii, Muzeul de istorie, Biserica Trei Ierarhi, Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Zilele Școlii sunt un prilej pentru a marca și cele două evenimente naționale importante din această perioadă, anume Ziua Culturii naționale și Unirea Principatelor Unite. Astfel, sub coordonarea dnei bibliotecare, a fost organizată activitatea ”Mihai Eminescu – poet național”. Elevii  au recitat poezii din opera eminesciană, în  limba română și în limba engleză. Apoi au vizionat un documentar inedit ,,Eminescu, Veronica, Creangă”. De asemenea, în cadrul bibliotecii a fost realizată o expoziție cu lucrări ale elevilor, inspirate din opera poetului. De asemenea, au fost au organizat 3 activități interdisciplinare pentru a marca semnificația  dublei alegeri a lui Al. I. Cuza ca domn în Moldova și Țara Românească.

 În cadrul evenimentelor prilejuite de Zilele Scolii se numără și concursul lingvistic TURNIRUL CUVINTELOR, ajuns la a VII- a ediție, organizat de dna prof. Ganea Crăița; concursul se adresează  procopienilor dornici să-și demonstreze  abilitățile lingvistice, concentrarea și spiritul de competitivitate, stimulând viteza de gândire și de reacție.

Activitatea ”Procopienii în căutarea stării de bine” a fost organizată la mai multe clase; elevii, organizați în grupe, au rezolvat diverse sarcini de lucru care au presupus creativitate, colaborare, învățare,  rezolvarea de probleme, managementul timpului, negocierea punctelor de vedere diferite, interactivitate. Elevii au încărcat rezolvarea sarcinilor de lucru fie sub forma unor poze, materiale video sau text, primind punctaj pentru fiecare sarcină de lucru rezolvată corect. Având în vedere că ”Învățarea devine eficientă doar atunci când îl punem pe elev să acționeze”, asemenea activități sunt foarte utile din acest punct de vedere. 

Profesorii de la catedra de Turism și servicii au organizat activități dedicate promovării spiritului antreprenorial. Cu prilejul acestor activități, elevii au răspuns laîntrebări precum  ”Ce înseamnă să fii întreprinzător și deci de a acționa într-un spirit antreprenorial?” sau ”Poți și tu să fii un antreprenor de succes?”, au identificat calitățile și competențele antreprenorului de succes, au exersat  cunoștințele de bază despre lumea afacerilor, au înțeles trăsăturile de personalitate care conduc la succesul în carieră și în viața personală și au ajuns la concluzia că în economie manifestarea spiritului antreprenorial înseamnă în primul rând  inițiativă, capacitate decizională și responsabilitate. Elevii de la clasele mai mari au prezentat planuri de afaceri la firmele de exercițiu. De asemenea, a fost aplicat un test pentru identificarea competențelor antreprenoriale. O altă activitate organizată de profesorii catedrei de Turism și servicii a fost ,,Viitorul procopienilor în industria turismului românesc”. Elevii s-au familiarizat cu activitățile specifice unui agent de turism, prin realizarea unor proiecte ce a avut ca obiectiv realizarea unei oferte de turism pentru o anumită destinație, respectiv cu activitățile specifice unui tehnician în hotelărie.

 Profesorii de la catedra de mecanică au organizat 4 activități:

§  Concursul ”Încurajăm performanța prin perseverență în rândul elevilor din domeniul Mecanică”

§  Concurs de Legislatie rutieră ,,Atenție la neatenție”

§  Concursul ”Promovarea activitătilor practice ale elevilor din învătamântul tehnic și profesional”

§  Concursul ”Mecanicul priceput”

Concursurile au avut ca scop verificarea gradului de însușire a cunoștințelor predate la orele de teorie și de instruire practică.

Profesorii de la catedra de electrică au organizat activitatea ”Siguranța casei tale” care a constat în identificare defectelor la instalația electrică dintr-un apartament având ca scop verificarea gradului de însușirea a cunoștințelor predate la orele de instruire practică.

Prin Concursul interdisciplinar ”Descoperă Uniunea Europeană”, elevii de la clasele a X-a și-au îmbunătățit cunoștințele despre cultura şi civilizaţia celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, elevii de la clasele a IX-a D și a XI-a J și-au îmbunătățit cultura generală participând la concursurile pe teme religioase. Având ca obiective evaluarea cunoștințelor într-o manieră atractivă și interactivă, stimularea spiritului competitiv, a atenției la detalii, dezvoltarea abilităților de sinteză, asociere, generalizare.

 Profesorii de educație fizică i-au invitat pe elevi la Cupa ”PRO SPORT”.

D-l profesor Crăciun Silviu a organizat o expoziție de desene iar d-na Chiriță Silvia a pregătit un moment artistic.

 Tot în perioada Zilelor Școlii, au demarat și activitățile cu elevii în cadrul proiectului ”Emoții și comunicare nonviolentă” finanțat de Fundația Nouă ne pasă prin programul de granturi Nouă ne pasă, ediția 2021-2022. Prin acest proiect,  31 de elevi care provin din grupuri dezavantajate  și sunt cazați în căminele liceului participă la activități axate pe dezvoltarea abilităților socio-emoționale și de comunicare și primesc un ajutor financiar pentru plata căminului în perioada ianuarie-martie 2023. Astfel, în  zilele de 18 și 19 ianuarie 2023, au fost organizate activitățile cu tema ”Emoțiile noastre”,  prilej cu care elevii au exersat abilitățile de recunoaștere a emoțiilor proprii și ale celorlalți și au identificat caracteristici comportamentale pentru emoțiile de bază.

 A  fost lansat și nr. 24 al revistei ”Procopienii” care prezintă câteva aspecte din activitatea extrașcolară a liceului. Pentru a răsoi revista, accesați link-ul: https://online.pubhtml5.com/kfsh/dxzp/

 În ziua de 19 ianuarie 2023, a avut loc festivitatea de închidere a Zilelor Școlii, ediția 2023 cu următoarea ordine de zi:

1.Cuvânt de deschidere, cuvântul invitaților (viceprimarul Mândru Cătălin, Inspector Școlar General,  Botan Ana-Cristiana, directorul Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, d-na Mocanu Ramona, reprezentanții părinților și ai agenților economici).

2. Instantanee din viața școlii.

3. Moment artistic.

4. Prezentarea  activităților organizate de Zilele Școlii  și premierea elevilor

5. Arc peste timp – moment de apreciere pentru cadrele didactice pensionate în ultimii 10 ani.

6. Moment artistic.

 Mulțumim tuturor profesorilor care s-au implicat în activitățile organizate cu prilejul Zilelor Școlii, ediția 2023!

 Vă invităm să urmăriți un scurt material video cu imagini de la activitățile organizate la ediția 2023 a Zilelor Școlii! https://drive.google.com/file/d/17Tnk_vepQSIdv-IPcp88W98G3aZvIBDj/view?usp=share_link

25 ianuarie 2023
Plan școlarizare 2024-2025 Clasa a 9-a

Visitors

Ne pare rau, aceasta platforma nu este optimizata pentru nicio versiune de Internet Explorer !
Va rugam sa accesati acest forum cu alt browser !

Google Chrome Mozilla Firefox Opera
* Pentru aceste browsere garantam functionarea corespunzatoare a platformei !

Daca doriti sa folositi in continuarea Internet Explorer, puteti accesa vechiul website al liceului.
Acesta metoda nu va ofera accesul la forum.

Vechiul website