În perioada 14-16 februarie 2018, ambasadorii seniori și juniori din echipa de implementare a programului educativ ”Școli-ambasador ale Parlamentului European” au foarte ocupați. Nu cu sărbătorirea iubirii (căci noi o vom sărbători românește de Dragobete) ci cu organizarea de activități în cadrul cărora ambasadorii juniori au prezentat elevilor din școală și din comunitate cunoștințele pe care le-au însușit prin parcurgerea celor șase module pedagogice despre Uniunea Europeană .
În zilele de 14 și 15 februarie 2018, ambasadorii-juniori EPAS, Răzvan Ghervan, Estera Spunache și Vlad Stoinea au împărtășit informațiile pe care le-au aflat ei despre Uniunea Europeană în cadrul modulelor pedagogice, cu prietenii lor mai mici de la școlile gimnaziale din satele Văleni (Școala Gimnazială Nr. 1, comuna Văleni, jud. Vaslui) și Târzii (Școala Gimnazială ”Constantin Rotaru”, sat Târzii, comuna Oltenești, jud. Vaslui). Cei mici au primit pliante informative despre programul ”Școli-ambasador ale Parlamentului European, au aflat câteva date despre cele mai importante instituții și au răspuns împreună cu ambasadorii-juniori la quizul cu tema ”Ce ne aduce UE”.
În zilele de 14, 15 și 16 februarie 2018, ambasadorii-juniori Andra Ivănică și Elena Sposob, au aplicat cunoștințele acumulate în modulul 6: ”Vocea ta în Europa”, la clasele a XI-a C, a XII-a A, a XII-a B, a XII-a D, a XII-a E, a XII-a O și a XII-a R. Întâlnirile au avut loc la Clubul elevilor și în punctul de informare EPAS din școală, unde viitorii alegători au primit informații despre instituțiile Uniunii Europene, despre componența și rolul Parlamentului European și despre următoarele alegeri pentru PE, din anul 2019. Obiectivul principal al acțiunii ambasadorilor a fost informarea viitorilor alegători, ca principală determinare pentru prezența la vot. Afișul și flyerele distribuite participanților au fost concepute de ambasador-junior Adina Lapa.
Vineri, 16 februarie 2018, ambasadorii-juniori, Cristina Bogatu și Estera Spunache au susținut în punctul de informare EPAS din școală două lecții din modulul pedagogic european 2: ”Tu și Uniunea Europeană: Efecte asupra vieții tale” la clasele a IX-a D și a X-a A. Sub coordonarea ambasadorilor juniori, elevii invitați în punctul de informare au primit detalii depre Programul educativ ”Școli-ambasador ale Parlamentului European”, au fost antrenați într-un dialog despre efectele Uniunii Europene asupra propriilor existențe, au urmărit un material video pe youtube și au răspuns la quizul cu tema ”Ce ne aduce UE” de pe site-ul https://europa.eu/teachers-corner/quiz/how-eu-relevant-us_ro. În timpul pauzelor dintre ore, elevii aflați în trecere prin punctul de informare au urmărit și fredonat imnul UE interpretat in cadrul unui flashmob de excepție.
Tot vineri, 16 februarie 2018, ambasadorul junior Victor Munteanu a susținut 4 activități cu tema ”Luarea deciziilor” (modulul 3) la clasele a IX-a A, a X-a G, a XI-a D și a XI-a K. Elevii participanți au aflat despre instituțiile Uniunii Europene și principalele caracteristici ale acestora, despre instituțiile implicate în elaborarea, votarea și aplicarea actelor legislative europene, despre Parlamentul European a cărui putere de decizie a fost mult extinsă prin Tratatul de la Lisabona. Verificarea cunoștințelor elevilor s-a realizat prin aplicarea unui test cu 20 de întrebări cu 4 variante de răspuns.
Au fost alături de noi profesori colaboratori cărora le mulțumim pentru susținere și implicare: Amancei Nicoleta, Ungureanu Mihaela, Ganea Crăița, Apopuțoaie Mihaela, Donosă Oana, Dumitrașcu Lucian, Loghin Diana, Toma Loredana.
Vă reamintim că în anul școlar 2017-2018, Liceul ”Ștefan Procopiu” se numără printre cele 25 de licee selectate pentru a candida la obținerea titlului de ”Școală-Ambasador a Parlamentului European”. Programul EPAS, implementat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România în parteneriat cu Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21, vizează îmbunătățirea cunoștințelor despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor, mai ales a cunoștințelor despre Uniunea Europeană și, în speță, Parlamentul European.