În anul Centenarului Marii Uniri, elevii de la Liceul ”Ștefan Procopiu” sunt provocați să participe la concursul ”România Pitorească”.
Elevii doritori trebuie să citească ”România pitorească”, volumul de proză publicat în 1901 de Alexandru Vlahuță (scriitor născut în județul Vaslui) și să răspundă la cele 65 de întrebări. Fișa cu răspunsuri trebuie trimisă până la data de 23 februarie 2018 la adresa de email danielahobjila@yahoo.com. Elevul cu cel mai mare punctaj va primi un set de cărți. Evident, autori români. În caz de egalitate, câștigătorul va fi desemnat prin tragere la sorți.
De ce volumul ”România pitorească”?
Deoarece ...
… Garabet Ibrăileanu vede în România pitorească o modalitate prin care Vlahuță "ne-a făcut să vedem și să iubim și mai mult țara, frumusețile ei, locul unde s-a desfășurat istoria acestui neam".
… Nicolae Petrașcu o consideră "o poezie de la un capăt la altul, inspirată [...] de frumusețea realității lucrurilor, de ceea ce a văzut la fiecare pas, de locurile pe care le-a vizitat, de datinile și legendele ce unele locuri îl evocau, de glasul ruinelor strămoșești, de înțelepciunea țăranului român și de frumusețea graiului, portului și sufletului lui".
… Virgiliu Ene este de părere că volumul "trăiește atât prin remarcabile pagini descriptive, cât și prin conturarea dimensiunii istorice a acestor locuri și a poporului român, în pagini care poartă uneori accente de odă".
… Constantin Ciopraga crede că autorul a scris cartea "înflăcărat de vibrant patriotism".