Sunt Radu Mandrea, elev la Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui.Povestea noastra a început în septembrie 2018, când aplicația liceului nostru a fost acceptată pentru a participa la competiția,, BRD First Tech Challenge Romania’’, inițiată la nivel naţional de Asociația ,,Nație prin Educație’’. Scopul acestei provocări, sponsorizată de BRD Group Société Générale, este construirea unui robot de la zero, programarea acestuia și participarea la o competiție în care echipa noastra se aliază pe rând cu alte echipe în diferite meciuri, pentru a îndeplini o sarcină de lucru. Cu ocazia înscrierii la acest proiect a ajuns în liceul nostru și prima imprimantă 3 D, la care am realizat emblema proiectului.
Echipa de la Liceul “Ștefan Procopiu” Vaslui se numește HELIOS și este îndrumată de domnul profesor Leonaș Dumitrașcu și doamna inspector Irina Dumitrașcu, care sunt în permanență lângă noi și ne oferă un model de perseverență și optimism atunci când ne este mai greu. Suntem 15 membri, dintre care unul este de la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui şi unul este de la Colegiul Naţional „Cuza Vodă” Huşi. Fiecare are roluri diferite, deoarece pe lângă construcție, programare și driving concursul punctează şi alte aspecte la fel de importante cum ar fi: elaborarea unui engineering notebook, înregistrarea activităților pe contul de Instagram și Facebook și promovarea și reclama făcută proiectului în întregime.
Am început lucrul imediat în septembrie, plini de entuziasm și curiozitate. Am primit kitul robotului și am trecut la asamblarea acestuia. Am lucrat în laboratorul de fizică al liceului, inclusiv sâmbăta, duminica și în vacanță, uneori și câte 12 ore pe zi şi câte 8 membri odată, fiecare asamblând câte ceva. Prin octombrie robotul putea fi condus pe o arenă ansamblată în laborator, spre bucuria colegilor și profesorilor care ne vizitau curioși. Apoi a început programarea robotului, urmată de exercițiile de driving, deoarece robotul trebuie să identifice ,,minerale’’ și să le depoziteze într-un ,,lander’’, adică un fel de depozit pe care tot noi l-am construit .Totodata trebuie să aibă autonomie, adica să se agaţe şi să se desprindă de lander.
După multe zile de încercări, în data de 5 ianuarie 2019 am participat la un concurs demonstrativ cu meciuri disputate între 26 de echipe din diferite județe ale Moldovei, demo ce s-a desfășurat la Iași, la Universitatea ,,Al. I. Cuza’’ în ,,Sala Pașilor Pierduți‘’. La început am fost emotionați, dar am căpătat treptat încredere că avem șanse de reușită. Mi-a plăcut în special faptul că echipele au demonstrat fair-play, o regulă importanată a jocului. Am terminat la mijlocul clasamentului, după 4 meciuri care ne-au ținut cu sufletul la gură.
Încă mai lucrăm la robot zilnic, pentru că mereu apare o idee care să îl facă mai rapid, mai stabil, mai fiabil și mai performant. Trebuie să spun ca domnul profesor Leonaș Dumitrascu este un perfecționist, are un stil de lucru plin de energie, și ne dorim să fim și noi la fel, să îl facem mândru de realizările noastre și a echipei.
Doamna director Gina Cucoș și ceilalți directori ai Liceului ”Ștefan Procopiu” Vaslui sunt mereu alături de noi, ne laudă și se interesează de evoluția proiectului. De asemenea este foarte important că, pe lângă familia profesorilor Dumitrașcu, acestia ne susțin financiar pentru deplasări și pentru materiale, iar în curând vom avea și tricouri care să reprezinte echipa de robotică, HELIOS.
Dintre membrii echipei, lucrează zilnic, până seara târziu, colegii mei Lupu Lucian, Tanasă George - Andrei și Croitoru Răzvan. Pentru noi aceasta este o șansă de a îmbina teoria cu practica și de a învăța să ne acceptam în echipă, să ne concentrăm pe ce e mai bun din ideile tuturor și să trecem rapid peste obstacole pentru a evolua. Suntem foarte motivați.
Acum ne pregătim pentru primul concurs adevărat, regionala de robotică care va avea loc tot la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași în februarie și sperăm să ne calificăm la etapa următoare care va aduce cele mai bune echipe în întrecerea națională, din vară, de la București. Sperăm în victorie. Succes tuturor participanţilor la aceste competiţii!