Site » Proiectul „O școală prietenoasă” – fluxul 4 - „Conflict Management, Emotional Inteligence and Bullying Prevention"
 

În perioada 30 iulie - 4 august 2018, un grup format din șase  profesori de la Liceul „Ștefan Procopiu” a participat la stagiul de formare „Conflict Management, Emotional Inteligence and Bullying Prevention" din cadrul Programului Erasmus+ KA1, proiectul „ O școală  prietenoasă” (Nr. De referință: 2017-1-RO 01-KA101-035810). Cursul s-a derulat în Barcelona – Spania, furnizorul de formare fiind EUROPASS Centro Studi EUROPEO, Florența- Italia.
Principalul obiectiv al cursului a fost înțelegerea dinamicii grupurilor de elevi și a influenței acesteia asupra orelor de curs.
Activitățile de învățare din cadrul cursului au vizat diferitele tipuri de conflict și folosirea acestora ca oportunitate pentru dezvoltare, importanța inteligenței emoționale in dezvoltarea armonioasă a elevilor și prevenirea și combaterea fenomenului de bullying în cadrul organizației școlare.
La curs au participat cadre didactice din trei țări europene: Bulgaria, Portugalia și România.
În  prima zi,  formatoarea Marta Mandolini, teacher trainer EUROPASS TEACHER ACADEMY, psichologist specialist in arte vizuale, a prezentat programul și aspectele generale privind organizarea cursului și a activităților culturale. Sesiunea a continuat cu prezentarea cursanților și a instituțiilor din care vin, iar la finalul zilei, aceștia au realizat o analiză SWOT cu privire la statutul individual al cadrului didactic in instituția în care își desfășoară activitatea.
În ziua următoare,  programul a continuat cu prezentare unor aspecte teoretice legate de coeziunea colectivului de elevi, identificarea aspectelor pozitive generate de situațiile conflictuale (crearea oportunităților pentru cunoașterea și dezvoltarea elevilor), iar sesiunea practică a solicitat utilizarea experienței personale ca model pentru rezolvarea situațiilor conflictuale dintr-un grup.
Programul zilei de miercuri a inclus lecții și activități despre empatie, ascultare activă, managementul conflictului și rolul inteligenței emoționale în soluționarea acestuia.
Joi, cursanții au învățat metode de identificare și strategii de prevenire a bullyingului, precum și aplicarea unor tehnici în rezolvarea situațiilor de violență, dintre care cea mai notabilă și având un caracter de noutate este „peer mediator". Activitatea practică a acestei zile a vizat implicarea profesorilor într-un joc de rol.
Ziua de vineri a fost dedicată dezbaterii unor concepte legate de abilități de viață („life skills") precum: autocunoașterea, empatia, gândirea critică,  creativitatea, luarea deciziilor, rezolvarea problemelor, comunicarea, relațiile interpersonale, stresul și emoțiile. În plus, ca activitate practică,  profesorii au creat o schiță de proiect având ca temă abilitățile de viață si rezolvarea conflictelor.
Sâmbătă au avut loc evaluarea activităților de formare din timpul săptămânii, discuții conclusive si înmânarea certificatelor de stagiu.
Întreaga activitate derulată pe parcursul acestui stagiu de pregătire a alternat sesiunile teoretice cu cele practice și cel mai important aspect a fost realizarea schimbului de experiență între instituțiile din cele trei țări,  având în vedere că toate exercițiile au presupus crearea unor grupe mixte de lucru.
Experiența profesională a psihologului Marta Mandolini în acest domeniu a facilitat înțelegerea legăturilor dintre inteligența emoțională, fenomenul complex de bullying și gestionarea situațiilor conflictuale identificate în cadrul organizațiilor școlare.  În același timp, exemplele de bune practici oferite de cei zece cursanți,  implicarea activă în realizare activităților și conexiunea stabilită între aceștia,  au condus la atingerea obiectivelor stagiului de formare. În plus, experiența de învățare a fost completată  de cadrul oferit de spațiul multicultural al Barcelonei.

6 august 2018
Plan școlarizare 2022-2023 Clasa a 9-a

Visitors

Ne pare rau, aceasta platforma nu este optimizata pentru nicio versiune de Internet Explorer !
Va rugam sa accesati acest forum cu alt browser !

Google Chrome Mozilla Firefox Opera
* Pentru aceste browsere garantam functionarea corespunzatoare a platformei !

Daca doriti sa folositi in continuarea Internet Explorer, puteti accesa vechiul website al liceului.
Acesta metoda nu va ofera accesul la forum.

Vechiul website