Site » 31 mai, Ziua mondială fără fumat
 

Tabagismul este o intoxicație cronică și acută cu substanțe toxice, existente în frunzele de tutun, după un consum excesiv și de lungă durată prin fumat.
Actiunea nocivă a tutunului se exercită prin cele 4.000 de substanțe chimice existente în frunze, dintre care 480 sunt toxice, iar peste 30 de compuși sunt cancerigeni.
Principalii compuși toxici din fumul de țigară sunt: nicotina, gudronul, monoxidul de carbon, benzopirenul, diferiți alcaloizi, crezoli, piridine si elemente radioactive (cadmiu, poloniu). Potrivit unui studiu publicat în revista American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, fumatul dublează riscul de îmbolnăvire cu tuberculoză.

  • Tabagismul stă la originea unor boli foarte grave, îndeosebi cancere, boli cardiovasculare și boli respiratorii cronice.
  •  Alte afecțiuni legate de consumul de tutun sunt, în principal, ulcerul duodenal, ulcerul gastric, boala lui Crohn, osteoporoza și herniile cauzate de tusea fumătorilor.
  • Se apreciază că tabagismul este cauza a 2 milioane de morți pe an în țările industrializate, dintre care aproximativ jumătate din decese survin înaintea vârstei de 65 ani.

Practic, tabagismul este a doua cauză de deces la nivel mondial. Numărul estimat al fumătorilor în lume se ridică la 1,22 miliarde de fumători, din care 800 milioane în țările în curs de dezvoltare.
Din cauza acestor efecte nocive, tabagismul este considerat o toxicomanie licită, o maladie cu atributele unei epidemii grave, într-o continuă extindere, cu aprobarea tacită a factorilor de răspundere din toate ţările, indiferent de stadiul lor de civilizaţie şi cultură. În Anglia a fost denumit holocaustul inevitabil, iar în Statele Unite este considerat o catastrofă naţională, aşa cum s-a exprimat ilustrul specialist Luther Terry, care arăta că în SUA mor prematur aproximativ 300.000 de fumători activi, alături de alte 100.000 de persoane considerate fumători pasivi.
Pentru a contribui la stăvilirea acestui adevărat flagel, în anul 1987, Organizația Mondială a Sănătății a declarat data 31 mai ca Ziua mondială fără tutun, care se serbează anual în toată lumea.
            Clasa a IX-a E a marcat această zi printr-o activitate derulată în cadrul comisiei metodice a consilierilor şcolari cu următoarele obiective:

  • Înțelegerea consecințelor fumatului.
  • Învățarea comportamentelor adecvate în situații de presiune a grupului.
  • A spune NU.
  • Învățarea unor metode de coping adecvate, care nu presupun comportamente de risc.

De asemenea, pentru a-şi exprima opiniile referitoare la fumat, elevii au realizat planşe afişate ulterior pe scara elevilor.

Consilier şcolar
Suhan Mirela

4 iunie 2018
Plan școlarizare 2024-2025 Clasa a 9-a

Acreditare ERASMUS

Visitors

Ne pare rau, aceasta platforma nu este optimizata pentru nicio versiune de Internet Explorer !
Va rugam sa accesati acest forum cu alt browser !

Google Chrome Mozilla Firefox Opera
* Pentru aceste browsere garantam functionarea corespunzatoare a platformei !

Daca doriti sa folositi in continuarea Internet Explorer, puteti accesa vechiul website al liceului.
Acesta metoda nu va ofera accesul la forum.

Vechiul website