Proiectul finanțat prin Programul Erasmus+ Acțiunea cheie K1 - Proiecte de mobilitate "Inovare, competență și succes pentru viitorii profesioniști în context european" - ICS-CEu 2016-1-RO01-KA102-024159

Rezultate flux2: : “Deservirea, reglarea, întreținerea și repararea mașinilor pentru cusături elastice”

Competenţe dobandite de elevii de la domeniul Mecanica:

  • demontarea si montarea partilor componente ale masinilor pentru cusaturi elastice;
  • identificarea organelor de masini uzate sau defecte si inlocuirea acestora;
  • verificarea functionalitatii mecanismelor de transmitere si tramsformare a miscarii;
  • utilizarea SDV-urilor corespunzatoare la demontarea, montarea si repararea masinilor pentru cusaturi elastice;
  • capacitatea de a stabili relatii de comunicare interculturale cu personalul de instruire din organizatia de primire;
  • utilizarea limbajului tehnic de apecialitate;
  • capacitatea de a comunica si lucra in echipa.

Competenţe dobandite de elevii de la domeniul Industrie textile si pielarie:

  • pregatirea pentru lucru a masinilor de surfilat, de incheiere si surfilare, pentru cusaturi plane de acoperire;
  • executarea de operatii de prelucrare si asamblare a reperelor conform fisei produsului;
  • verificarea cusaturilor realizate, identificarea defectelor aparute, a cauzelor care le-au generat cu stabilirea masurilor de remediere;
  • capacitatea de a stabili relatii de comunicare interculturale cu personalul de instruire din organizatia de primire;
  • utilizarea limbajului tehnic de apecialitate;
  • capacitatea de a comunica si lucra in echipa.

Ca urmare a participarii la stagiul de pregatire practica participantii au primit:

  • certificat de participare la stagiu
  • document Europass
  • pasaport lingvistic

Diseminarea rezultatelor proiectului s-a desfasurat si continua sa se desfasoare.

La intoarcerea din mobilitate, elevii participanti au impartasit din experientele acumulate cadrelor didactice din scoala, elevilor de liceu si invatamant profesional de la aceleasi domenii de pregatire dar si de la alte calificari si specializari. Ei au descris activitatile practice efectuate, competentele, deprinderile si atitudinile achizitionate dar si aspecte despre locurile vizitate, modul cum au interactionat cu localnicii, elemente de cultura si civilizatie ale poporului polonez.

Rezultatele proiectului au fost prezentate si in afara unitatii noastre scolare prin articole postate pe site-ul scolii, publicate in presa locala, pe reteaua de socializare Facebock, in revista on-line “Procopienii” care poate fi accesata pe site-ul scolii.

Impresii ale participanţilor la stagiul de formare

Bogdan Alexandru Vlase, clasa a X-a I, Tehnician mecatronist: “Pentru mine, participarea la acest stagiu de pregătire practică a fost o experienţă unică, o rampa de lansare pentru cariera mea. Îmi doresc ca şi alţi elevi să poată beneficia de o asemenea oportunitate. Doar aşa poţi observa că viitorul tău este aproape şi se poate contura”.

Ioan Alexandru Grecu clasa a X-a I, Tehnician mecatronist: “Doresc să aduc mulţumiri Agenţiei Naţionale pentru acest proiect deoarece oferă copiilor obişnuiţi care învaţă bine posibilitatea trăirii unei experienţe deosebite, foarte importantă pentru devenirea lor ulterioară”.

Mihai Alexandru Florea, clasa a X-a I, Tehnician mecatronist: “Această mobilitate mi-a plăcut atât de mult încât i-am comunicat doamnei profesoare că mi-ar place să mai scrie un asemenea proiect astfel încât şi alţi copii care învaţă foarte bine să poată avea posibilitatea să se pregătească profesional într-o firmă europeană”.

Constantin Emanuel Ponea, clasa a X-a I, Tehnician mecatronist: “Mulţumesc profesorilor care au propus acest proiect şi Agenţiei Naţionale pentru această oportunitate. Mi-am învins temerile, sunt mai puţin emotiv şi cel mai important, ştiu că acum pot să-mi construiesc un nou drum în viaţă”.

Cosmin Alexandru Gortan, clasa a X-a Bip, Mecanic auto: “Sunt un băiat obişnuit care învaţă bine şi încă de mic am învăţat că, dacă vrei să fii respectat trebuie mai întâi să-i respecţi tu pe ceilalţi. Nu mi-am închipuit vreodată că urmând o şcoală profesională la un liceu tehnic cunoscut în judeţul meu voi fi norocosul beneficiar al unei asemenea mobilităţi. Mulţumesc doamnelor profesoare pentru implicare şi Agenţiei Naţionale pentru această extraordinară experienţă.Respect pentru toţi!”.

Laurenţiu Munteanu, clasa a X-a Aip, Mecanic auto: “Să fiu unul din paticipanţii la acest stagiu de pregătire practică a reprezentat pentru mine o reală oportunitate. Activităţile practice derulate vor contribui la formarea mea profesională dar şi la dezvoltarea mea în plan personal. Acum la final pot spune că acest proiect a fost ceva nou pentru mine, o experienţă unică”.

Andreea Nicoleta Pîrţu, clasa a X-a Eip, Confecţioner produse textile: “Sunt foarte mulţumită că am avut şansa să fiu selectată şi să particip la un asemenea stagiu de formare profesională. Aş vrea ca şi alţi colegi din şcoală să aibă această şansă pentru că este un mod de a ne pregăti pentru viitor, de a trăi experienţe marcante atât pentru formarea profesională cât şi pentru dezvoltarea personală. Multumesc Agenţiei Nationale, Comisiei Europene şi tuturor organizaţiilor implicate pentru şansa oferită”.

Irina Gabriela Luca, clasa a X-a Eip, Confecţioner produse textile: “Mi-a plăcut foarte mult să lucrez în firma Getex. Pentru mine, activităţile practice de deservire a maşinilor de diferite tipuri mi-a demonstrat faptul că sunt pregătită să lucrez într-o firmă specializată în confecţionarea produselor de îmbrăcăminte. Doar comunicarea în limba engleză trebuie să mi-o îmbunătăţesc”.

Daniela Elena Avram, clasa a X-a Eip, Confecţioner produse textile:“A fost şansa la care nu am visat niciodată. Chiar şi d-l tutore de stagiu Tadeusz Gol mi-a spus: Daniela, parcă lucrezi dintotdeauna aici. Te-ai integrat foarte bine. Dacă vreodată vei dori, poţi veni să lucrezi în firma noastră”.

Mihai Gabriel Zaharia, clasa a X-a Eip, Confecţioner produse textile: “Tuturor colegilor mei le voi spune că atunci când vor avea posibilitatea să participe la o astfel de mobilitate să o facă cu toată încrederea deoarece merită din plin. Le voi comunica, că pregătirea susţinută, efectuată cu responsabilitate şi perseverenţă le poate aduce şi lor oportunitatea de a se forma profesional într-o ţară europeană”.