Inspectoratul Școlar Județean Vaslui

Ministerul Educației Naționale

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene

Primăria Municipiului Vaslui

Liceul Ștefan ProcopiuConcursul de Chimie

"Petru Poni"

- faza națională 

Vaslui 2019

Ediția a X-a

Fotografii


Festivitatea de premiere

Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 26 mai 2019, începând cu ora 9 în Parcul Copou!

Petru Poni

Petru Poni (n. 4 ianuarie 1841, satul Săcărești, comuna Cucuteni, județul Iași; d. 2 aprilie 1925, Iași) a fost un chimist, fizician, pedagog, mineralog și om politic român, pionier al școlii românești de chimie. A fost profesor la Universitatea din Iași și membru titular al Academiei Române.

A cercetat peste 80 de minerale culese din diverse zone ale țării și chiar a descoperit două minerale noi, denumite de el broștenită și badenită. A elaborat studii în legătură cu acțiunea acidului azotic de diverse concentrații asupra unor hidrocarburi parafinice izolate din petrolul indigen. A cercetat apele minerale din țară și a făcut observații meteorologice în Moldova. El a publicat și primele manuale de fizică și de chimie în limba română. Este organizatorul primelor laboratoare din România, destinate cercetărilor științifice și pregătirii cadrelor de chimiști. A colaborat la înființarea unor societăți științifice în România: Societatea română de științe (1890) și Societatea de științe (1900), și a fost membru al Societății de științe naturale din Moscova (1910). În anul 1903, omul de știință a fost decorat de către împăratul Franz Joseph al Austriei cu Marea cruce al Ordinului Franz Joseph.[2] Printre lucrările de specialitate publicate de profesorul Petru Poni se numără:

  • „Cercetări asupra mineralelor din masivul cristalin de la Broșteni” (1882),
  • „Mineralele de la Bădenii-Ungureni” (1885),
  • „Fapte pentru a servi la descrierea mineralogică a României” (1900), prima monografie asupra mineralelor țării noastre,
  • „Cercetări asupra compozițiunii chimice a petroleurilor române” (1900).

Petru Poni